8/12/2013. Καλάβρυτα – Μ. Σπήλαιο.

απο xoa
ΑΡΧΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ.
Εντυπωσιακά καλός καιρός για Δεκέμβριο, βοήθησε πολύ στην επιτυχία της πρώτης Χριστουγεννιάτικης εξόρμησης του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου. Με τις καλλίτερες συνθήκες λοιπόν 50 νεαροί χορευτές του 5ου έτους πραγματοποίησαν εκπαιδευτική – μορφωτική – ψυχαγωγική εκδρομή στα Καλάβρυτα με προσφορά και λίγης διασκέδασης στους απόμαχους της ζωής που φιλοξενούνται στην 1η πτέρυγα του Καλλιμανοπουλείου. Συνοδευόμενοι από την πρόεδρο, αντιπρόεδρο, ταμία έφορο Δ. Σχέσεων ( Ελ. Καφεντζή – Σωτ. Σταθόπουλο – Γ. Νικολόπουλο – Χρ. Διαμαντόπουλο ) αλλά και από τους Γυμναστές Χρ. Κιλιά και Αθ. Κωνσταντινίδου άρχισαν την μορφωτική – εκπαιδευτική εκδρομή από το πρώτο στην Ελλάδα ισορικό Μοναστήρι του Μ. Σπηλαίου που ιδρύθηκε το 362 μ.Χ.  Εξεπλάγησαν από την ωραιότητα του τοπίου, την αρχοντιά του μοναστηριού, την καθαριότητα των χώρων, την ευγένεια των μοναχών και του Ηγουμένου Αιγιώτη Αρχ. Ιερώνυμου Κάρμα. Ξεναγήθηκαν στον Ιερό Ναό  όπου προηγουμένως είχε γίνει το μνημόσυνο εις μνήμην των δολοφονηθέντων στις 8/12/1943 Μοναχών και υπαλλήλων της Μονής, από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, στο Σπήλαιο που βρέθηκε η Ιερή εικόνα, στο Μουσείο, στο Αρχονταρίκι. Ακολούθως ο Ηγούμενος της μονής κέρασε και τα 50 άτομα της αποστολής , στο εξαιρετικής παραδοσιακής ομορφιάς κτίσμα απέναντι από το Μοναστήρι στο  Grand Chalet. Στις 12.00 οι του Χορευτικού επεσκέφθησαν το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στα Καλάβρυτα, δηλαδή το ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο στο οποίο είχαν φυλακίσει οι Γερμανοί στις 13 Δεκεμβρίου 1943 τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες, ενώ την ίδια στιγμή εκτελούσαν όλους τους άνδρες  ( 498 συνολικά ) από 13 ετών και πάνω. Με μεγάλη προσοχή άκουσαν τον ξεναγό όλοι, να αναφέρει πως ακριβώς έγιναν τα γεγονότα ενώ συνέστησε σε όλους να παρακολουθήσουν αν θέλουν και τις αφηγήσεις όσων επέζησαν, από οθόνες που έχουν τοποθετηθεί μέσα στο Μουσείο.Η επίσκεψη, οι περιγραφές, το άγαλμα στο προαύλιο που δείχνει την γυναίκα να σέρνει την κουβέρτα με τον νεκρό άνδρα της ενώ δίπλα της οδύρονται τα δύο μικρά της, συγκλόνισαν τους νεαρούς. Στις 13.00 έως 15.00 ήταν η ώρα  η ελεύθερη για τα παιδιά, που σε παρέες γευμάτισαν, περιηγήθηκαν την πόλη, ψώνισαν μικρά δώρα για τις οικογένειές τους. Ο τόπος θυσίας ήταν ο επόμενος σταθμός της εξόρμησης, όπου οι νεαροί έμειναν σιωπηλοί και σκεπτικοί, όταν είδαν και τα ονόματα των παιδιών της δικής τους ηλικίας ( 12 – 17 ) ετών που είχαν εκτελεσθεί από τους ναζί.
Στην συνέχεια στο Καλλιμανοπούλειο τα παιδιά του 5ου έτους παρουσίασαν χορούς με γνωστά τραγούδια, ενώ χορευτές του 6ου και 7ου έτους που ακολουθούσαν την αποστολή προσέφεραν μπισκότα, βουτήματα, κάρτες και εορταστικά μπαλόνια στους γέροντες οι πιό πολλοί από τους οποίους θα περάσουν δυστυχώς μόνοι τους στο ίδρυμα τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρινιάς. Μετά από την εκδήλωση αυτή αγάπης και σεβασμού στους ανθρώπους αυτής της ηλικίας οι χορευτές και οι συνοδοί τους επέστρεψαν στο Αίγιο.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Δέχομαι